Skip to main content

Znate onaj osjećaj kada vam neko priča svoju priču, svoju viziju ljepšeg svijeta, a vi mu u potpunosti vjerujete svaku riječ i nešto se u vama pokrene?! Tako počinje moje najljepše volontersko iskustvo.

Na fakultetu su nam zaposleni iz udruženje Nova Generacija predstavili svoja tri programa i mogućnosti volontiranja u svakom od njih. Priča o Plavom telefonu mi je posebno privukla pažnju i navela na razmišljanje o ponovnom uključivanju u volonterske aktivnosti. I ranije sam volontirala, zatim napravila pauzu, a onda prije nešto više od dvije godine popunila prijavu za volontiranje na Plavom telefonu i otišla na intervju. Nakon nekoliko dana počeli smo sa edukacijom. Deset nas je na edukaciji, upoznajemo se, razmjenjujemo naša očekivanja i iskustva. Vježbam, trudim se, pokušavam savladati sve vještine neophodne za rad na telefonu. Nesigurna sam, pravim greške, mnogo je pitanja, nedoumica, strahova, ali još je više razumijevanja od strane edukatora, podrške, pohvala, konstruktivnih kritika i neizmjerne želje da nam svima pomognu da postanemo samostalni volonteri savjetnici. Trud svih nas se na kraju isplatio, mnogo edukacija, supervizija, diskusija, projekata, akcija, zajedničkih druženja i pozitivne energije su dali rezultate.

Vrijeme je za sljedeći korak ka cilju. Slušam starijeg volontera kako vodi poziv, na superviziji glumim savjetnika tokom simulirajućeg poziva, dobijam odobrenje da se javim na poziv. I konačno zvoni telefon i vrijeme je da se javim na svoj prvi poziv. Od treme koju sam tada imala nisam uspjela pravilno da izgovorim sve riječi tokom predstavljanja linije, ali ni tada nisam ostavljena sama. Starija volonterka, koja je tu sa mnom, mi podržavajuće klima glavom i govori da je sve u redu. Sve je i bilo u redu, kao što je i sve nakon toga bilo u redu. Imala sam priliku da razgovaram sa mnogo djece, da im budem podrška i da zajedno tražimo potencijalna rješenja. Imala sam priliku da upoznam divne ljude koji rade i volontiraju na Plavom telefonu, ljude sa kojima djelim istu viziju boljeg sutra, iste ciljeve, iste probleme. Ljude koji su odlučili da svoje slobodno vrijeme posvete djeci i unapređenju njihovog položaja u našem društvu. Ljude koji su spremni da jedni drugima budu podrška, da odgovore na sva pitanja i riješe sve dileme. Imala sam, a i dalje imam, priliku da budem mnogo srećna što sam dio jednog divnog tima.

Volontiranjem na ovom projektu sam dobila mogućnost da se bolje upoznam sa problemima sa kojima se susreću djeca, da ih bolje razumijem i da pokušam zajedno sa njima da dođem do najboljih rješenja. Osim toga, ovo je bila velika prilika za moj lični rast i razvoj, mogućnost da unaprijedim svoje vještine, iskoristim svoje potencijale, bolje upoznam sebe i da bolje razumijem sebe. To mi je bilo veoma značajno i za rad na telefonu, ali i u privatnom životu, jer što sam više postajala svjesna sebe i svojih emocija, to sam više mogla da razumijem druge i njihove emocije.

Cilj mi je da nastavim sa volontiranjem na ovom projektu, da nastavim sa proširivanjem svojih znanja iz ove oblasti i da i dalje budem podrška djeci kojoj je to potrebno. Ne znam da li uvijek pomognem osobi koja nazove, ali promjena u njihovom glasu i hvala na kraju su za mene neprocjenjivi.

Štit Nove generacije

Postanite dio Štita Nove generacije, platforme koja okuplja humane građane i društveno ogovorne kompanije u borbi za sigurnost i dobrobit djece u BIH

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Leave a Reply