Skip to main content

Savjet djece – program učešća djece

Savjet djece Dnevnog centra Banja Luka osnovan je 2021. godine i od tada postoji i djeluje. Savjet djece formiran je sa ciljem da djeca uzmu učešće u svim odlučivanjima koja se tiču njih direktno u Dnevnom centru, ali i da kroz svoje djelovanje podižu svijest svojih drugara i vršnjaka o tome koliko je značajno da djeca učestvuju u temama koje se na njih odnose.

Podrži nasVolontirajPrijavi nasilje

Članovi savjeta djece mogu da budu svi korisnici Dnevnog centra stariji od 13 godina, a da pri tome to žele. U skladu sa tim Savjet uglavnom broji oko 20 aktivnih članova u svakom trenutku. Same aktivnosti Savjeta djece koncipirane su na način da se na redovnim sastancima Savjeta, pravi plan i program rada, koji podrazumijeva direktan radioničarski rad sa mlađim članovima Dnevnog centra, kako bi se i njihova mišljenja i potrebe uvažili, te rad na osmišljanju manjih lokalnih kampanja na različite teme.

Savjet djece ima jasnu strukturu, Savjet ima Predsjednika, Sekretara i Zapisničara koji se biraju na svakih 6 mjeseci glasanjem svih članova savjeta. Svi članovi prolaze edukacije iz domena asertivne i poslovne komunikacije te se upoznaju sa osnovnim vještinama zagovaranja. Do sada je Savjet djece uspješno realizovao četiri lokalne kampanje.

Kampanja „Djeca (ni)su ukras svijeta“ imala je za cilj informisanje djece i odraslih o tome šta je participacija djece, i koji su osnovni koraci njenog poštivanja. Kampanja „Svako dijete zaslužuje zdrav obrok“ imala je za cilj da svojim vršnjacima članovi savjeta predstave osnovne koncepte zdrave ishrane, te i nekoliko jednostavnih recepata kako bi se uvidjelo da zdrava ishrana nije komplikovana. Kampanja „Drugarstvo nema granice“ imalo je za cilj da djeca korisnici Dnevnog centra dovedu sve svoje drugare na druženje i turnir u stonom tenisu sa obezbjeđenim nagradama. I kampanja „Piknik sa djecom iz Dnevnog centra“ koja je za cilj imala premošćavanje jaza koji povremeno postoji između korisnika Dnevnog centra i članova lokalne zajednice.

Štit Nove generacije

Postanite dio Štita Nove generacije, platforme koja okuplja humane građane i društveno ogovorne kompanije u borbi za sigurnost i dobrobit djece u BIH

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije