Skip to main content

Program razvoja socio emociolnalih kompetencija kod djece

Program razvoja socio- emociolnalih kompetencija kod djece sprovodi se od 2020. godine u Dnevnom centru za djecu u riziku kao i u Romskoj zajednici u Banjoj Luci. Kreiranje Programa za razvoj socio-emocionalnih kompentencija djece predstavlja doprinos unapređena zaštite, položaja i prava djece, a posebno one grupacije djece koja zbog svog nepovoljnog socio-ekonomskog i porodičnog statusa odrasta u nepovoljnim i destimulativnim uslovima.

Podrži nasVolontirajPrijavi nasilje

Zašto razvoj socio emocionalnih kompetencija?

Socijalne i emocionalne kompetencije razvijaju se tokom odrastanja, socijalnom interakcijom – odnosima s drugim ljudima, prije svega s roditeljima i drugim bliskim osobama. Djeca u riziku u iskustvu najčešće imaju negativnu interakciju i često doživljavaju odbijanje (roditeljsko i drugih značajnih osoba u okruženju), zbog čega pokazuju agresiju i neprijateljstvo prema drugima, imaju teškoće u samoprihvatanju, slabije izraženo samopoštovanje i prosocijalno ponašanje. Zato je od ključnog značaja da Dnevni centri primjenjuju programe za razvoj socijalnih i emocionalnih kompetencija djece koja su, usljed nepovoljnih uslova odrastanja, najčešće u tome ostala uskraćena.

Ciljevi primjene programa su:

  • razvijanja i jačanja kompetencija za podsticanje socio-emocionalnog učenja djece i građenja pozitivnih vršnjačkih odnosa uz uvažavanje i promociju različitosti;
  • razumijevanja i uvažavanja značaja razvojnog konteksta i njegovog uticaja na učenje i razvoj djece;
  • sagledavanja koliko je važno obezbjeđivati i omogućavati punu participaciju djece u toku njihovog odrastanja;
  • razvijanja i jačanja kompetencija za partnerstvo sa roditeljima i drugim akterima u zajednici za zajedničko osnaživanje socijalno-emocionalnog učenja djece, razvoj socijalnih kompetencija vezanih za promociju pozitivnih vrijednosti, uvažavanja i saradnje.

Program se implementira kroz radionice u Dnevnom centru i Romskoj zajednici 4 puta mjesečno. U program je uključeno preko 100 djece.

Sa roditeljima se program sprovodi kroz individualni rad sa članovima porodice i porodične sastanke. U program je uključeno 40 roditelja.

Štit Nove generacije

Postanite dio Štita Nove generacije, platforme koja okuplja humane građane i društveno ogovorne kompanije u borbi za sigurnost i dobrobit djece u BIH

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije