Skip to main content

Mentorski program “Stariji brat, starija sestra”

Priča o projektu “Stariji brat, starija sestra” nastala je u Banja Luci prije 20 godina i proširala se na veći broj gradova u Bosni i Hercegovini. Program se realizuje u partnerstvu sa Fondacijom za podršku i razvoj mentorstava  “Stariji brat, starija sestra” iz Sarajeva.

Podrži nasVolontirajPrijavi nasilje

Projekat “Stariji brat, starija sestra” je mentorski program kroz koji spajamo volontere (stariji brat / starija sestra) i djecu (mlađi brat /mlađa sestra) s ciljem usmjeravanja djeca ka zdravom razvoju, budućnosti i prijateljstvu. Program “Stariji brat, starija sestra” spada u preventivne programe čija je svrha sprječavanje socijalne marginalizacije i upuštanje djece u rizična ponašanja.

Kroz program djeca osnovnoškolskog uzrasta se individualno druže sa volonterima koji im postaju modeli  za usvajanje socijalno prihvatljivog ponašanja i sistema vrijednosti. Tokom tih druženja djeca sa volonterima posjećuju bioskop, muzej, kulturno- istorijske i vjerske spomenike, odlaze u šetnje, na kolače, kuglanje, bazen, voze bicikl. Svaki mjesec parovi dobijaju džeparac koji troše na zajednička druženja. Kroz potrošnju džeparca djeca se uči kulturi potrošnje novca. Djeca i volonteri se najviše raduju zajedničkim aktivnostima gdje kroz zabavu i učenje ostvaruju i učvršćuju prijateljstva.

Kroz individualna druženja djeca dobijaju podršku od volontera koju ne mogu dobiti u svojoj porodici i okruženju. Volonter je osoba na koju se dijete može osloniti, osoba od povjerenja i uzor djetetu.

Projekat je namjenjen djeci čiji je rast i razvoj ometen porodičnim prilikama, iz socijalno ugroženih porodica te djeci žrtvama nasilja.

Volonteri koji su uključeni u projekat prolaze obuku kako biti stariji brat/starija sestra kao i Politiku očuvanja sigurtnosti djeteta. Svakodnevno se volonterima pruža podrška u radu sa djecom kroz individualne i savjetodavne sastanke.

Od 2021. godine projekat “Stariji brat, starija sestra” se aktivno sporovodi sa djecom iz Dnevnog centra. U periodu od 2021. do 2024. godine kroz projekat je prošlo 27 djece i 39 volontera. Trenutno na projektu imamo 20 parova. Broj parova u projektu se svake godine povećava te zbog velikog interesovanja djece imamo  listu čekanja.

Tokom implementacije projekta neka od djece su prvi put otišla u bioskop, posjetila tržni centar i imala su priliku da koriste pokretne stepenice te su željela više puta da ih koriste, imala priliku da posjete kuglanu I bazen, imala priliku da idu u šetnju i obilazak grada, posjetila operu, ostvarila odličan uspjeh, nisu išla na popravni ispit na kraju školske godine, imala su priliku da u prodavnici odjeće izaberu komad garderobe koji mogu da kupe, probali knedle, imaju druga/drugaricu,te da se po prvi put osjećaju prihvaćeno.

Osvrt jednog roditelja i volontera na projekat

Na moje djete pozitivno su uticala druženja i razgovori sa volonterkom. Zavolio je volonterku. Volonterka je imala interesantne ideje za zajednička druženja, išli su na mjesta koja je moj sin želio posjetiti, a ja nisam bila u prilici zbog posla da ga odvedem. Išli su u šoping centar Deltu, bioskop, igraonicu. Za mog sina najkorisniji su bili razgovori. Zadovoljna sam sa volonterkom, imam povjerenja u nju. Mnogo mi znači kada sam na poslu a moj sin provodi kvalitetno vrijeme sa volonterkom. Moj sin se raduje jer će se i u idućem projektnm ciklusu družiti sa volonterkom.

Majka jednog dječaka

Naše zajedničke aktivnosti su zaista bile raznovrsne i zanimljive, čak i nama volonterima. Izradom novogodišnjeg nakita, pravljenjem dekupaža podsticali smo kreativnost, takmičili smo se, učili nove zdrave recepte, sadili cvijeće i sve to u prijatnoj i smijehom ispunjenoj atomsferi. Kroz ove aktivnosti i mi smo zajedno sa djecom rasli i učili, posjećivali nova mjesta, oprobavali se u stvarima koje nismo radili. I zato me mnoge lijepe i drage uspomene vežu baš za zajedničke aktivnosti.

Volonterka

Štit Nove generacije

Postanite dio Štita Nove generacije, platforme koja okuplja humane građane i društveno ogovorne kompanije u borbi za sigurnost i dobrobit djece u BIH

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije