Skip to main content

Dnevni centar za djecu u riziku

Usluga Dnevnog centra za djecu osnovana je još 2011. godine iz potrebe da djeca koja žive ili rade na ulici imaju sigurno mjesto na kom mogu da budu zaštićeni te dobiju zadovoljenje osnovnih bioloških potreba.

Podrži nasVolontirajPrijavi nasilje
1000
djece do sada
110
djece svake godine
500
obroka mjesečno
230
savjetodavnih razgovora mjesečno
45
radionica mjesečno
100
časova učenja

Usluga Dnevnog centra je akreditovana od strane Ministartva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i omogućava zadovoljenje prava na dnevno zbrinjavanj djece i omladine. Usluga se sprovodi u bliskoj saradnji sa Gradom Banja Luka, JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka te uz pomoć partnerskih organizacija Save the Children i Praktisk Solidaritet.

Razvoj i kvalitet usluge Dnevnog centra za djecu

Usluga Dnevnog centra za djecu osnovana je još 2011. godine iz potrebe da djeca koja žive ili rade na ulici imaju sigurno mjesto na kom mogu da budu zaštićeni te dobiju zadovoljenje osnovnih bioloških potreba. Vremenom su se potrebe lokalne zajednice pokazale kao mnogo šire te su tako i korisnici Dnevnog centra postala djeca i mladi čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama. Dnevni centar je osmišljen kao sigurno mjesto za djecu koje svakom djetetu daje prostor i mogućnost za ostvarenje njegovih potencijala.

Kako bi se što adekvatnije odgovorilo na potrebe svakog djeteta, rad sa djecom i porodicama u Dnevnom centru odvija se kroz više strukturisanih i licenciranih programa:

  • Program podrške porodicama,
  • Program razvoja socio-emocionalnih kompetencija djece,
  • Program ekonomskog osnaživanja mladih,
  • Mentorski program – Stariji brat, starija sestra,
  • Program participacije djece – Savjet djece,
  • Škole roditeljstva.

Dnevni centar predstavlja sigurno mjesto za djecu, gdje se adekvatno i interventno reaguje na akutni problem djeteta, obezbjeđuje se pristup uslugama socijalne i zdravstvene zaštite, školskom sistemu, te se promovišu i štite dječija prava, pruža psihosocijalna pomoć i podrška i obezbjeđuju ostale usluge koje su važne za zadovoljavanje potreba djece. U Dnevnom centru se savjetodavnim, podržavajućim i edukativnim pristupom radi na prevazilaženju traumatskih i/ili visoko stresnih životnih iskustava djece, kao i osnaživanju djece da postanu aktivni subjekti u kreiranju svog života.

Sve usluge su potpuno besplatne za korisnike a one obuhvataju:

4 obroka dnevno

Donacije hrane i higijene

Podrška u učenju

Preventivne radionice

Kreativne radionice

Edukativne radionice

Individualna psihosocijalna podrška

Grupna podrška

Defektološki tretmani

Korisnici Dnevnog centra

Korisnici Dnevnog centra su djeca u rizku, uzrasta od 6 do 18 godina, a zatim i njihove porodice. Korisnici/ce Dnevnog centra su djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, preciznije rečeno djeca koja su u okviru svojih porodica doživjela fizičko, psihološko i/ili seksualno nasilje ili su zanemarena od strane roditelja/staratelja, te djeca koja su uključena u život i/ili rad na ulici, a kojima je neophodno obezbijediti podršku i pomoć.

Rezultati rada Dnevnog centra

Od osnivanja do danas, veliki broj djece i porodica je koristilo naše usluge i unaprijedilo kvalitet svog života te zaustavilo transgeneracijski prenos nasilja. Ponosni smo na hrabrost i promjene koje djeca i mladi prave.

Preko 1000 djece do sada je koristilo usluge, 110 aktivnih korisnika, prosječno 600 obroka mjesečno, prosječno 180 savjetodavnih razgovora sa djecom mjesečno, prosječno 50 savjetodavnih razgovora sa roditeljima, prosječno 45 radionica na mjesečnom nivou, 30 aktivnih volontera.

“Kod djece koji u Dnevni centar dolaze redovno u dužem vremenskom periodu mogu se uočiti mnogobrojne promjene na ponašajnom te socio-emocionalnom planu. Djeca razvijaju vještine komunikacije kako sa vršnjacima tako i sa odraslima, ostvaruju prve prijateljske odnose. Prevazilaze poteškoće i zaostatke koje su imali u savladavanju vještina, znanja i školskog gradiva. Prihvataju pravila i granice, te nauče kako da i oni sami postave granice i zaštite se. Usvajaju zdrave načine nošenja sa prijatnim, ali i neprijatnim emocijama, i usvajaju adekvatne obrasce reagovanja u neprijatnim ili ugrožavajućim situacijama.”

Stručni tim Dnevnog centra

„Ovdje se osjećam kao da sam kući, i daje mi osjećaj da uvijek imam drugare.“

DijeteDijete iz Dnevnog Centra

„Ne bojim se više, imam svoje drugare u Dnevnom centru.“

DijeteDijete iz Dnevnog Centra

„Dnevni centar je moja kuća.“

DijeteDijete iz Dnevnog Centra

„U Dnevnom centru su moji ljudi, vi me razumijete i vama vjerujem.“

DijeteDijete iz Dnevnog Centra

„Ovdje imam pomoć i podršku za sve što mi treba.“

DijeteDijete iz Dnevnog Centra

Štit Nove generacije

Postanite dio Štita Nove generacije, platforme koja okuplja humane građane i društveno ogovorne kompanije u borbi za sigurnost i dobrobit djece u BIH

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije 

Štit Nove Generacije